Food process models for training purpose through knowledge engineering methods
Ioana Suciu
,
Amadou Ndiaye
(1)
,
Cédric Baudrit
(1)
,
Christophe Fernandez
,
Alain Marc Kondjoyan
(2)
,
Pierre-Sylvain Mirade
(2)
,
Jason Sicard
(2)
,
Pascal Tournayre
(2)
,
Philippe Bohuon
,
Patrice Buche
(3)
,
Francis Courtois
(4)
,
Valérie Guillard
(3)
,
Violaine Athès
(5)
,
D. Flick
(5)
,
Artemio Plana-Fattori
(5)
,
Cristian Trelea
(5)
,
Gilles Trystram
(5)
,
Guillaume Delaplace
(6)
,
Sébastien Curet-Ploquin
,
Dominique Della Valle
(7)
,
Laurence Pottier
(7)
,
Hubert Chiron
(8)
,
Sofiane Guessasma
(8)
,
Kamal Kansou
(8)
,
Magdalena Kristiawan
(8)
,
Guy Della Valle
(8)
1
I2M -
Institut de Mécanique et d'Ingénierie
2 QuaPA - Qualité des Produits Animaux
3 UMR IATE - Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes
4 UMR Qualisud - Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité
5 AgroParisTech
6 UMET - Unité Matériaux et Transformations - UMR 8207
7 ONIRIS - École nationale vétérinaire, agroalimentaire et de l'alimentation Nantes-Atlantique
8 BIA - Unité de recherche sur les Biopolymères, Interactions Assemblages
2 QuaPA - Qualité des Produits Animaux
3 UMR IATE - Ingénierie des Agro-polymères et Technologies Émergentes
4 UMR Qualisud - Démarche intégrée pour l'obtention d'aliments de qualité
5 AgroParisTech
6 UMET - Unité Matériaux et Transformations - UMR 8207
7 ONIRIS - École nationale vétérinaire, agroalimentaire et de l'alimentation Nantes-Atlantique
8 BIA - Unité de recherche sur les Biopolymères, Interactions Assemblages
Ioana Suciu
- Fonction : Auteur
Cédric Baudrit
- Fonction : Auteur
- PersonId : 747940
- IdHAL : cedric-baudrit
- ORCID : 0000-0003-4320-3345
Christophe Fernandez
- Fonction : Auteur
Jason Sicard
- Fonction : Auteur
- PersonId : 753063
- IdHAL : jason-sicard
- ORCID : 0000-0002-7197-8212
Pascal Tournayre
- Fonction : Auteur
- PersonId : 1203935
- IdHAL : pascal-tournayre
Philippe Bohuon
- Fonction : Auteur
- PersonId : 964426
- IdHAL : philippe-bohuon
- ORCID : 0000-0002-7103-2304
- IdRef : 167251244
Patrice Buche
- Fonction : Auteur
- PersonId : 9239
- IdHAL : patrice-buche
- ORCID : 0000-0002-9134-5404
- IdRef : 031424910
Francis Courtois
- Fonction : Auteur
- PersonId : 13236
- IdHAL : francis-courtois
- ORCID : 0000-0002-6233-5397
- IdRef : 134478568
Violaine Athès
- Fonction : Auteur
- PersonId : 15149
- IdHAL : violaine-athes
- ORCID : 0000-0002-2194-8517
- IdRef : 16131029X
Artemio Plana-Fattori
- Fonction : Auteur
- PersonId : 3702
- IdHAL : planafattori
- ORCID : 0000-0001-8326-7007
- IdRef : 111684234
Guillaume Delaplace
- Fonction : Auteur
- PersonId : 748192
- IdHAL : guillaume-delaplace
- ORCID : 0000-0001-7618-3243
- IdRef : 153573279
Sébastien Curet-Ploquin
- Fonction : Auteur
- PersonId : 170949
- IdHAL : sebastien-curet
- ORCID : 0000-0001-6625-2903
- IdRef : 134955560
Laurence Pottier
- Fonction : Auteur
- PersonId : 1012479
- ORCID : 0000-0002-9884-7116
- IdRef : 096148675
Kamal Kansou
- Fonction : Auteur
- PersonId : 748398
- IdHAL : kamal-kansou
- ORCID : 0000-0002-6262-4447
- IdRef : 152005315
Magdalena Kristiawan
- Fonction : Auteur
- PersonId : 748012
- IdHAL : magdalena-kristiawan
- ORCID : 0000-0002-9105-9643
Guy Della Valle
- Fonction : Auteur
- PersonId : 1137504
- ORCID : 0000-0001-6139-3379
Résumé
The use of models and simulators in food industry remains limited, despite its interest to predict complex situations, as shown by an abundant scientific literature . Although carried out in many establishments and universities, teaching about food modelling faces theoretical hurdles (mathematical formalism ...) who tend to discourage students, who are the future engineers and managers of food industries, but may have uncertain basis in physics, for instance. A generic response through a “learning by doing” approach is possible to teach these modelling approaches. Actually, digital resources offer an opportunity to address these issues . In the MESTRAL (Modelling and simulation for food processes) project, we have built such resources for teaching through knowledge representation and transfer tools, in particular electronic knowledge books (eK-Book). The eK-Book is a Web based tool, where knowledge is represented with concept maps, process and influence graphs, knowledge sheets, and their relationships stated as hypertext links. The effectiveness of knowledge transfer via these tools has already been validated . MESTRAL now encompasses 15 modules covering about 150h, each one presenting a couple (food, process) – from “heat exchanger for starch suspensions” to “cheese ripening” – in an eK-Book. Each module contains model-based simulators, used for virtual practice, and also includes exercises and tests for applying and assessing the knowledge acquired. MESTRAL has already been successfully tested for various classes, either for self-training or hybrid learning. Current prospects include its integration as a MOOC (Massive Open Online Courses). This work was supported by AgreenCamp project (ANR-15-IDFN-0001-01).