Safety evaluation of a food enzyme containing trypsin and chymotrypsin from porcine pancreas - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2021

Safety evaluation of a food enzyme containing trypsin and chymotrypsin from porcine pancreas

Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Jose Manuel Barat Baviera
  • Fonction : Auteur
Claudia Bolognesi
  • Fonction : Auteur
Pier Sandro Cocconcelli
  • Fonction : Auteur
Riccardo Crebelli
  • Fonction : Auteur
David Michael Gott
  • Fonction : Auteur
Konrad Grob
  • Fonction : Auteur
Claude Lambre
  • Fonction : Auteur
Evgenia Lampi
  • Fonction : Auteur
Marcel Mengelers
  • Fonction : Auteur
Alicja Mortensen
  • Fonction : Auteur
Gilles Riviere
  • Fonction : Auteur
Inger-Lise Steffensen
  • Fonction : Auteur
Christina Tlustos
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Laurence Vernis
  • Fonction : Auteur
Holger Zorn
  • Fonction : Auteur
Ursula Gundert-Remy
  • Fonction : Auteur
Lieve Herman
  • Fonction : Auteur
Natalia Kovalkovicova
  • Fonction : Auteur
Yi Liu
  • Fonction : Auteur
Joaquim Maia
  • Fonction : Auteur
Sandra Rainieri
  • Fonction : Auteur
Andrew Chesson
  • Fonction : Auteur

Résumé

The food enzyme is a serine protease complex, containing trypsin (EC 3.4.21.4) and chymotrypsin (EC 3.4.21.1), obtained from porcine pancreas by Neova Technologies Inc. The serine protease complex is intended to be used for hydrolysis of whey proteins employed as ingredients of infant formulae and follow-on formulae. Based on maximum use levels and the maximum permitted protein content in infant formulae, dietary exposure to the food enzyme–total organic solids (TOS) was estimated to be 18 mg TOS/kg body weight (bw) per day for infants. In the toxicological evaluation, clinical studies with pharmaceutical preparations containing pancreatic enzymes were considered. Hypersensitivity to the pharmaceuticals was identified as the major side effect. However, allergic reactions to porcine pancreatic enzymes in hydrolysed foods have not been reported. The Panel considered that a risk of allergic sensitisation to this food enzyme after consumption of products prepared by hydrolysis of milk cannot be excluded in infants, but considers the likelihood to be low. Based on the origin of the food enzyme from edible parts of animals, the data provided by the applicant, supported by the evaluation of clinical studies with pharmaceutical preparations based on pancreatic enzymes, the Panel concluded that the porcine pancreatic enzymes do not give rise to safety concern under the intended conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2021 - - Safety evaluation of a food enzyme containing trypsin and chymotrypsin from porcine pancreas.pdf (1.39 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04426669 , version 1 (30-01-2024)

Licence

Paternité - Pas de modifications

Identifiants

Citer

Vittorio Silano, Jose Manuel Barat Baviera, Claudia Bolognesi, Pier Sandro Cocconcelli, Riccardo Crebelli, et al.. Safety evaluation of a food enzyme containing trypsin and chymotrypsin from porcine pancreas. EFSA Journal, 2021, EFSA Journal, 19, ⟨10.2903/j.efsa.2021.6369⟩. ⟨hal-04426669⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
5 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More