Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium. - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2023

Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium.

Torsten Bohn
  • Fonction : Auteur
Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Stefaan de Henauw
  • Fonction : Auteur
Karen I. Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
Helle K. Knutsen
  • Fonction : Auteur
Alexandre Maciuk
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Harry J. Mcardle
  • Fonction : Auteur
Carmen Peláez
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Frank Thies
  • Fonction : Auteur
Sophia Tsabouri
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Peter Aggett
  • Fonction : Auteur
Marta Crous Bou
  • Fonction : Auteur
Francesco Cubadda
  • Fonction : Auteur
Laura Ciccolallo
  • Fonction : Auteur
Agnès de Sesmaisons Lecarré
  • Fonction : Auteur
Lucia Fabiani
  • Fonction : Auteur
Ariane Titz
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur

Résumé

Following a request from the European Commission, the EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA) was asked to deliver a scientific opinion on the tolerable upper intake level (UL) for selenium. Systematic reviews of the literature were conducted to identify evidence regarding excess selenium intake and clinical effects and potential biomarkers of effect, risk of chronic diseases and impaired neuropsychological development in humans. Alopecia, as an early observable feature and a well-established adverse effect of excess selenium exposure, is selected as the critical endpoint on which to base a UL for selenium. A lowest-observed-adverse-effect-level (LOAEL) of 330 μg/day is identified from a large randomised controlled trial in humans (the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT)), to which an uncertainty factor of 1.3 is applied. A UL of 255 μg/day is established for adult men and women (including pregnant and lactating women). ULs for children are derived from the UL for adults using allometric scaling (body weight0.75). Based on available intake data, adult consumers are unlikely to exceed the UL, except for regular users of food supplements containing high daily doses of selenium or regular consumers of Brazil nuts. No risk has been reported with the current levels of selenium intake in European countries from food (excluding food supplements) in toddlers and children, and selenium intake arising from the natural content of foods does not raise reasons for concern. Selenium-containing supplements in toddlers and children should be used with caution, based on individual needs.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2023 - - Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium.pdf (16.56 Mo) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04438278 , version 1 (05-02-2024)

Licence

Identifiants

Citer

Dominique Turck, Torsten Bohn, Jacqueline Castenmiller, Stefaan de Henauw, Karen I. Hirsch-Ernst, et al.. Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium.. EFSA Journal, 2023, EFSA Journal, 21, pp.e07704. ⟨10.2903/j.efsa.2023.7704⟩. ⟨hal-04438278⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
9 Consultations
10 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Mastodon Facebook X LinkedIn More