Safety of chia seeds (salvia hispanica l. ) powders, as novel foods, pursuant to regulation (eu) 2015/2283 - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2019

Safety of chia seeds (salvia hispanica l. ) powders, as novel foods, pursuant to regulation (eu) 2015/2283

Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Stefaan de Henauw
  • Fonction : Auteur
Karen Ildico Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
John Kearney
  • Fonction : Auteur
Alexandre Maciuk
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Harry J. Mcardle
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur
Carmen Pelaez
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Frank Thies
  • Fonction : Auteur
Sophia Tsabouri
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Francesco Cubadda
  • Fonction : Auteur
Karl-Heinz Engel
  • Fonction : Auteur
Thomas Frenzel
  • Fonction : Auteur
Marina Heinonen
  • Fonction : Auteur
Rosangela Marchelli
  • Fonction : Auteur
Monika Neuhauser-Berthold
  • Fonction : Auteur
Annette Poting
  • Fonction : Auteur
Morten Poulsen
  • Fonction : Auteur
Yolanda Sanz
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Leonard Matijevic
  • Fonction : Auteur
Helle Katrine Knutsen
  • Fonction : Auteur

Résumé

Following a request from the European Commission, the EFSA Panel on Nutrition, Novel foods and Food Allergens (NDA) was asked to deliver an opinion on chia seeds (Salvia hispanica L.) powders as novel foods (NFs) pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. The NFs are partially defatted chia seed powders, obtained by extrusion of whole seeds of S. hispanica L. with the main differences between two powders in particle sizes and the content of some macronutrients. The information provided on the production processes, composition, batch-to-batch variability, stability and specifications of the NFs is sufficient and does not raise safety concerns. The applicant proposed to market the NFs as food supplements and as ingredients in a variety of foods. The target population for the NFs is the general population. Noting that no hazard raising safety concerns (except for allergenicity) could be identified from the information available on the source (i.e. chia seeds), the production processes, composition, specifications and proposed uses of the NFs, irrespectively of the maximum use levels at the proposed uses, the Panel considers that intake estimates and additional toxicological data for the NFs are not needed for this assessment. The Panel concludes that the NFs, partially defatted powders of whole chia seeds, are safe under the assessed conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2019 - - Safety of chia seeds Salvia hispanica L powders as novel foods pursuant to Regulation EU .pdf (1.68 Mo) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04438339 , version 1 (05-02-2024)

Licence

Identifiants

Citer

Dominique Turck, Jacqueline Castenmiller, Stefaan de Henauw, Karen Ildico Hirsch-Ernst, John Kearney, et al.. Safety of chia seeds (salvia hispanica l. ) powders, as novel foods, pursuant to regulation (eu) 2015/2283. EFSA Journal, 2019, EFSA Journal, 17, pp.e05716. ⟨10.2903/j.efsa.2019.5716⟩. ⟨hal-04438339⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
10 Consultations
2 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Mastodon Facebook X LinkedIn More