Safety of whey basic protein isolate for extended uses in foods for special medical purposes and food supplements for infants pursuant to regulation (eu) 2015/2283 - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2019

Safety of whey basic protein isolate for extended uses in foods for special medical purposes and food supplements for infants pursuant to regulation (eu) 2015/2283

Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Stefaan de Henauw
  • Fonction : Auteur
Karen Ildico Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
John Kearney
  • Fonction : Auteur
Alexandre Maciuk
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Harry J. Mcardle
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur
Carmen Pelaez
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Frank Thies
  • Fonction : Auteur
Sophia Tsabouri
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Francesco Cubadda
  • Fonction : Auteur
Karl-Heinz Engel
  • Fonction : Auteur
Thomas Frenzel
  • Fonction : Auteur
Marina Heinonen
  • Fonction : Auteur
Rosangela Marchelli
  • Fonction : Auteur
Monika Neuhauser-Berthold
  • Fonction : Auteur
Annette Poting
  • Fonction : Auteur
Morten Poulsen
  • Fonction : Auteur
Yolanda Sanz
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Mathias Amundsen
  • Fonction : Auteur
Helle Katrine Knutsen
  • Fonction : Auteur

Résumé

In 2018, the EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA) concluded that whey basic protein isolate obtained by ion exchange chromatography from skimmed cow's milk is safe for human consumption under the proposed conditions of use as infant and follow on formula, meal replacement beverages, foods for special medical purposes and food supplements. Following a request from the European Commission, the EFSA NDA Panel was asked to deliver a scientific opinion on whey basic protein isolate for extended uses in foods for special medical purposes and food supplements for infants as a novel food (NF) pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. The applicant seeks to extend the conditions of use to infant (powder 30 mg/100 g and reconstituted 3.9 mg/100 mL) and follow on formulae (powdered 30 mg/100 g and reconstituted 4.2 mg/100 mL) as foods for special medical purposes as well as in food supplements for infants (25 mg/day). The Panel considers that the proposed extended uses would not increase the potential intake of the NF compared to that assessed in its 2018 opinion. The Panel concludes that whey basic protein isolate is safe at the extended uses and use levels.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2019 - - Safety of whey basic protein isolate for extended uses in foods for special medical purposes and.pdf (791.02 Ko) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04438850 , version 1 (05-02-2024)

Licence

Identifiants

Citer

Dominique Turck, Jacqueline Castenmiller, Stefaan de Henauw, Karen Ildico Hirsch-Ernst, John Kearney, et al.. Safety of whey basic protein isolate for extended uses in foods for special medical purposes and food supplements for infants pursuant to regulation (eu) 2015/2283. EFSA Journal, 2019, EFSA Journal, 17, pp.e05659. ⟨10.2903/j.efsa.2019.5659⟩. ⟨hal-04438850⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
6 Consultations
7 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Mastodon Facebook X LinkedIn More