Food activism in Israel's southern periphery
Food activism dans la périphérie au sud d’Israël
Résumé
Food activism has become widespread in recent years in Israel, both in discourse and in practice, especially around “organic” food and veganism. This article defines it and explores various forms, conceptions and practices observable in Israel and more particularly on its periphery, in the Negev. We will seek to understand why and how this activism is developing in the Negev and how this phenomenon influences the inhabitants and their representations. Based on several case studies, we will put forward some hypotheses concerning the practices of these activisms and analyze their social, cultural, economic and political dimensions.
Le food activism s'est beaucoup répandu ces dernières années en Israël, tant dans les discours que dans les pratiques, surtout autour de l’alimentation « bio » et du véganisme. Cet article le définit et explore diverses formes, conceptions et pratiques observables en Israël et plus particulièrement à sa périphérie, dans le Néguev. Nous chercherons à comprendre pourquoi et comment cet activisme se développe dans le Néguev et comment ce phénomène influence les habitants et leurs représentations. À partir de plusieurs cas d’étude, nous avancerons quelques hypothèses concernant les pratiques de ces activismes et analyserons leurs dimensions sociale, culturelle, économique et politique.
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Food-activism-dans-la-périphérie-au-sud-d’Israël_ARABIA_Revue_Janvier_2020.pdf (207.47 Ko)
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