2019/3 Consommer autrement… sans changer les institutions. L’exemple d’une coopérative de consommateurs lilloise
Résumé
Superquinquin is a consumers’ cooperative located in Lille, which at the end of 2018 had more than 1,200 members. This article reflects on how its “promise of difference” has been institutionalized (Le Velly, 2017). The cooperative, inspired by the Park Slope Food Coop model, which is based on the voluntary work of its socially diverse members and offers a wide range of products, which differentiates it from a traditional supermarket or an organic grocery store. The fieldwork highlights the tensions between the highly territorialized modes of regulation and the forms of bureaucratization and isomorphism observed in similar experiences.
Superquinquin est une coopérative de consommateurs lilloise, qui regroupait, fin 2018, plus de 1 200 sociétaires. Cet article analyse les modalités de la traduction pratique de sa « promesse de différence » (Le Velly, 2017). La coopérative, qui duplique le modèle de celle de Brooklyn, Park Slope Food Coop, repose sur le travail bénévole de ses sociétaires aux profils relativement divers et propose des gammes de produits variées, ce qui la situe à distance respectable d’un supermarché classique ou d’une épicerie biologique. L’observation révèle des tensions entre les modes territorialisés de régulation interne et les formes d’isomorphisme et de verticalisation également observées dans des expériences proches.