Temperature-responsive Pickering emulsions stabilized by poly (ethylene glycol)-functionalized silica particles
Résumé
A series of PEG-functionalized silica nanoparticles with various molecular weight (MW 200, 400, 550, 2000, 5000 g.mol−1) have been prepared through a one-step synthesis and further used for the elaboration of temperature-responsive Pickering. The physicochemical properties of the nanoparticles were determined by TEM, TGA, DLS, surface tension and zeta potential measurements and the formed emulsions have been characterized by optical microscopy. The ability of SiO2@mPEG 550 to form temperature-responsive emulsions with oils of different nature has been explained by the hydrophilic/hydrophobic balance of the PEG/mPEG chains. The emulsions stabilized with PEG-functionalized SiO2 NPs undergo a clear temperature-triggered destabilization from room temperature to 80 °C due to the modification of the distribution of the PEG/mPEG chain at the oil-water interface.
Une série de nanoparticules de silice fonctionnalisées avec des PEG de différents poids moléculaires (MW 200, 400, 550, 2000, 5000 g.mol-1) ont été préparées par une synthèse en une étape et utilisées pour l'élaboration d'émulsions de Pickering sensibles à la température. Les propriétés physicochimiques des nanoparticules ont été déterminées par TEM, TGA, DLS, tension de surface et mesures du potentiel zêta et les émulsions formées ont été caractérisées par microscopie optique. La capacité de SiO2@mPEG 550 à former des émulsions sensibles à la température avec des huiles de nature différente peut être expliquée par l'équilibre hydrophile/hydrophobe des chaînes PEG/mPEG. Les émulsions stabilisées avec des NP de SiO2 fonctionnalisées avec le PEG subissent une déstabilisation nette déclenchée par la température entre la température ambiante et 80 °C en raison de la modification de la distribution de la chaîne PEG/mPEG à l'interface entre l'huile et l'eau.
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