Safety of shrimp peptide concentrate as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2018

Safety of shrimp peptide concentrate as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283

Jean-Louis Bresson
  • Fonction : Auteur
Barbara Burlingame
  • Fonction : Auteur
Tara Dean
  • Fonction : Auteur
Susan Fairweather-Tait
  • Fonction : Auteur
Marina Heinonen
  • Fonction : Auteur
Karen-Ildico Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Harry J. Mcardle
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur
Monika Neuhauser-Berthold
  • Fonction : Auteur
Grazyna Nowicka
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Yolanda Sanz
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Anders Sjodin
  • Fonction : Auteur
Martin Stern
  • Fonction : Auteur
Daniel Tome
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Peter Willatts
  • Fonction : Auteur
Karl-Heinz Engel
  • Fonction : Auteur
Rosangela Marchelli
  • Fonction : Auteur
Annette Poting
  • Fonction : Auteur
Morten Poulsen
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Leonard Matijevic
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur

Résumé

Following a request from the European Commission, the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) was asked to deliver an opinion on shrimp peptide concentrate as a novel food (NF) pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. The NF is a peptide mixture obtained by an enzymatic proteolysis from northern shrimp (Pandalus borealis) shells and heads. The information provided on the composition, specifications, batch-to-batch variability, stability and production process of the NF is sufficient and does not raise safety concerns. The intention of the applicant is to use this NF as an ingredient in food supplements and to market it to adult consumers at a maximum proposed level of intake of 1,200 mg/day (corresponding to 17 mg/kg body weight (bw) per day for a 70 kg person). There are no concerns with regard to genotoxicity. The available human data do not raise safety concerns. Considering the no observed adverse effect level (NOAEL) of 2,000 mg/kg bw per day from a 90-day repeated-dose oral toxicity study, the maximum proposed level of intake and the nature of the NF, the Panel concludes that the margin of exposure (of 117) is sufficient. The Panel concludes that the NF, shrimp peptide concentrate, is safe to be used as a food supplement at the proposed maximum dose of 1,200 mg/day. The target population is adults. The Panel considered that the conclusion on the safety of the NF could not have been reached without the data from the unpublished study report on repeated-dose 90-day oral toxicity and from the unpublished study reports on two human studies.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2018 - - Safety of shrimp peptide concentrate as a novel food pursuant to Regulation EU 2015 2283.pdf (1021.74 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-04318652 , version 1 (01-12-2023)

Licence

Paternité - Pas de modifications

Identifiants

Citer

Turck Turck, Jean-Louis Bresson, Barbara Burlingame, Tara Dean, Susan Fairweather-Tait, et al.. Safety of shrimp peptide concentrate as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 2018, EFSA Journal, 16, ⟨10.2903/j.efsa.2018.5267⟩. ⟨hal-04318652⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
10 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More