Statement on the derivation of health-based guidance values (hbgvs) for regulated products that are also nutrients - Université de Lille
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2021

Statement on the derivation of health-based guidance values (hbgvs) for regulated products that are also nutrients

Simon More
  • Fonction : Auteur
Vasileios Bampidis
  • Fonction : Auteur
Diane Benford
  • Fonction : Auteur
Claude Bragard
  • Fonction : Auteur
Thorhallur I. Halldorsson
  • Fonction : Auteur
Susanne Hougaard Bennekou
  • Fonction : Auteur
Kostas Koutsoumanis
  • Fonction : Auteur
Kyriaki Machera
  • Fonction : Auteur
Hanspeter Naegeli
  • Fonction : Auteur
Soren Saxmose Nielsen
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Dieter Schrenk
  • Fonction : Auteur
Vittorio Silano
  • Fonction : Auteur
Maged Younes
  • Fonction : Auteur
Peter Aggett
  • Fonction : Auteur
Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Alessandra Giarola
  • Fonction : Auteur
Agnes de Sesmaisons-Lecarre
  • Fonction : Auteur
Jose Tarazona
  • Fonction : Auteur
Hans Verhagen
  • Fonction : Auteur
Antonio Hernandez-Jerez
  • Fonction : Auteur

Résumé

This Statement presents a proposal for harmonising the establishment of Health-Based Guidance Values (HBGVs) for regulated products that are also nutrients. This is a recurrent issue for food additives and pesticides, and may occasionally occur for other regulated products. The Statement describes the specific considerations that should be followed for establishing the HBGVs during the assessment of a regulated product that is also a nutrient. It also addresses the elements to be considered in the intake assessment; and proposes a decision tree for ensuring a harmonised process for the risk characterisation of regulated products that are also nutrients. The Scientific Committee recommends the involvement of the relevant EFSA Panels and units, in order to ensure an integrated and harmonised approach for the hazard and risk characterisation of regulated products that are also nutrients, considering the intake from all relevant sources.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2021 - - Statement on the derivation of Health‐Based Guidance Values HBGVs for regulated products that.pdf (4.13 Mo) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04388096 , version 1 (11-01-2024)

Licence

Identifiants

Citer

Simon More, Vasileios Bampidis, Diane Benford, Claude Bragard, Thorhallur I. Halldorsson, et al.. Statement on the derivation of health-based guidance values (hbgvs) for regulated products that are also nutrients. EFSA Journal, 2021, EFSA Journal, 19, pp.e06479. ⟨10.2903/j.efsa.2021.6479⟩. ⟨hal-04388096⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
4 Consultations
6 Téléchargements

Altmetric

Partager

More