Safety of betaine as a novel food pursuant to regulation (eu) 2015/2283 - Université de Lille
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2019

Safety of betaine as a novel food pursuant to regulation (eu) 2015/2283

Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Stefaan de Henauw
  • Fonction : Auteur
Karen Ildico Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
John Kearney
  • Fonction : Auteur
Alexandre Maciuk
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Harry J. Mcardle
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur
Carmen Pelaez
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Frank Thies
  • Fonction : Auteur
Sophia Tsabouri
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Francesco Cubadda
  • Fonction : Auteur
Karl-Heinz Engel
  • Fonction : Auteur
Thomas Frenzel
  • Fonction : Auteur
Marina Heinonen
  • Fonction : Auteur
Rosangela Marchelli
  • Fonction : Auteur
Monika Neuhauser-Berthold
  • Fonction : Auteur
Annette Poting
  • Fonction : Auteur
Morten Poulsen
  • Fonction : Auteur
Yolanda Sanz
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Emanuela Turla
  • Fonction : Auteur
Helle Katrine Knutsen
  • Fonction : Auteur

Résumé

In 2017, the EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA) concluded that betaine as a novel food (NF) is safe to be used at a maximum intake level of 6 mg/kg body weight per day in addition to the intake from the background diet. Following the present request from the European Commission, the EFSA NDA Panel was asked to deliver a scientific opinion on betaine by carrying out the assessment for the revised uses and use levels of betaine as proposed by the applicant. Thus, EFSA performed an intake assessment based on individual data from the EFSA Comprehensive European Food Consumption Database and the new proposed uses of the NF for the general population. The resulting ranges for the mean and high-level estimated intakes of betaine for the general population do not exceed the safe level of intake previously established. The Panel concludes that the NF, betaine, is safe under the new proposed conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2019 - - Safety of betaine as a novel food pursuant to Regulation EU 2015 2283.pdf (895.52 Ko) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04438757 , version 1 (05-02-2024)

Licence

Identifiants

Citer

Dominique Turck, Jacqueline Castenmiller, Stefaan de Henauw, Karen Ildico Hirsch-Ernst, John Kearney, et al.. Safety of betaine as a novel food pursuant to regulation (eu) 2015/2283. EFSA Journal, 2019, EFSA Journal, 17, pp.e05658. ⟨10.2903/j.efsa.2019.5658⟩. ⟨hal-04438757⟩

Collections

UNIV-LILLE
13 Consultations
5 Téléchargements

Altmetric

Partager

More