Safety of water lentil protein concentrate from a mixture of <i>Lemna gibba</i> and <i>Lemna minor</i> as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. - Université de Lille Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue EFSA Journal Année : 2023

Safety of water lentil protein concentrate from a mixture of Lemna gibba and Lemna minor as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283.

Torsten Bohn
  • Fonction : Auteur
Jacqueline Castenmiller
  • Fonction : Auteur
Stefaan de Henauw
  • Fonction : Auteur
Karen Ildico Hirsch-Ernst
  • Fonction : Auteur
Alexandre Maciuk
  • Fonction : Auteur
Inge Mangelsdorf
  • Fonction : Auteur
Androniki Naska
  • Fonction : Auteur
Carmen Pelaez
  • Fonction : Auteur
Kristina Pentieva
  • Fonction : Auteur
Alfonso Siani
  • Fonction : Auteur
Frank Thies
  • Fonction : Auteur
Sophia Tsabouri
  • Fonction : Auteur
Marco Vinceti
  • Fonction : Auteur
Margarita Aguilera-Gómez
  • Fonction : Auteur
Francesco Cubadda
  • Fonction : Auteur
Thomas Frenzel
  • Fonction : Auteur
Marina Heinonen
  • Fonction : Auteur
Miguel Prieto Maradona
  • Fonction : Auteur
Rosangela Marchelli
  • Fonction : Auteur
Monika Neuhäuser-Berthold
  • Fonction : Auteur
Morten Poulsen
  • Fonction : Auteur
Josef Rudolf Schlatter
  • Fonction : Auteur
Henk van Loveren
  • Fonction : Auteur
Eirini Kouloura
  • Fonction : Auteur
Helle Katrine Knutsen
  • Fonction : Auteur

Résumé

Following a request from the European Commission, the EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA) was asked to deliver an opinion on water lentil protein concentrate from a mixture of Lemna gibba and Lemna minor as a novel food (NF) pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. Water lentil protein concentrate is produced from two water lentil species (L. gibba and L. minor) by separation of the protein fraction of the plant material from fibres, followed by pasteurisation and spray drying. The NF consists mainly of protein, fibre, fat and ash. The applicant proposed to use the NF as a food ingredient in a variety of food categories and as a food supplement. The target population is the general population when used as a food ingredient and exclusively adults when used as a food supplement. The Panel considers that taking into account the composition of the NF and the proposed conditions of use, the consumption of the NF is not nutritionally disadvantageous. There are no concerns regarding genotoxicity of the NF. The Panel considers that the risk of the NF triggering allergic reactions is low. The Panel concludes that the NF, water lentil protein concentrate from a mixture of L. gibba and L. minor, is safe under the proposed conditions of use.
Fichier principal
Vignette du fichier
EFSA Journal - 2023 - - Safety of water lentil protein concentrate from a mixture of Lemna gibba and Lemna minor as a.pdf (1.87 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-04497884 , version 1 (11-03-2024)

Licence

Paternité - Pas de modifications

Identifiants

Citer

Dominique Turck, Torsten Bohn, Jacqueline Castenmiller, Stefaan de Henauw, Karen Ildico Hirsch-Ernst, et al.. Safety of water lentil protein concentrate from a mixture of Lemna gibba and Lemna minor as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283.. EFSA Journal, 2023, EFSA Journal, 21, pp.e07903. ⟨10.2903/j.efsa.2023.7903⟩. ⟨hal-04497884⟩

Collections

RIIP UNIV-LILLE
5 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More